Hosting

Webhosting-blog

Bij een website of webshop hoort een hostingprovider. Hier parkeer je namelijk je site om online op het internet te gaan. Goede webhosting is een belangrijke basis voor je site; hosting die langzaam is of steeds opnieuw offline is heeft een slechte invloed op de prestaties van je website. Bezuinig dus alsjeblieft niet op een webhost! Het kiezen van de juiste partij kan echter lastig zijn, want waar breng je je website onder?
En waar moet je op letten als je een hostingbedrijf kiest.

Wat is webhosting?

Webhosting is het aanbieden van ruimte op een server. Deze server biedt onderdak aan alle bestanden van je website en zorgt er voor dat je website online te vinden is. Het is belangrijk dat deze server goed bereikbaar, snel en beveiligd is.

Termen die je voorbij ziet komen

DOMEINNAAM
Je hebt je suf gepiekerd om je bedrijfsnaam, als je dan eindelijk de juiste hebt bedacht dan wil je hier natuurlijk ook ‘online’ op gevonden worden. Hiervoor moet je een domeinnaam registreren. Je kunt wel alvast een domeinnaam registreren zonder hosting zodat deze alvast vast staat, maar waar de meeste mensen geen rekening mee houden is dat met alleen een domeinnaam je website niet online kan, hiervoor heb je dus een hostingpakket nodig.

E-MAIL
Als je een hostingpakket aanschaft dan krijg je minimaal 1 e-mailadres erbij. Het stukje voor het @ mag je zelf verzinnen bij elk adres. Het stukje achter het @ is hetzelfde als de domeinnaam van jouw website. Mijn e-mailadres is bijvoorbeeld cyn@designhoff.nl.

FTP
Dit is de server die alle bestanden van jouw website opslaat. FTP staat voor File Transfer Protocol. Als je via je webhost toegang hebt tot deze bestanden dan kan je via deze weg je website direct aanpassen. Maar pas wel op! Als je hier geen verstand van hebt dan is het een hoop gezoek in alle mapjes naar het juiste bestand en maak je een fout met de code dan ligt je website uit de lucht.

DATABASE
Dit is een digitaal archief, hierin wordt alle inhoud van je website opgeslagen. Denk aan producten, prijzen, gebruikers enz. Verwar deze dan ook niet met FTP. FTP is voor het uiterlijk en de functionaliteit, en de database is voor de inhoud van je website.

DNS
DNS staat voor een Domain Name System. Het DNS vertaalt de domeinnaam naar een IP-adres, dat bestaat uit nummers. Super handig want hierdoor hoef jij niet een reeks cijfers in de adresbalk in te typen, maar kom je via een makkelijk te onthouden domeinnaam op de site waar je naar op zoek bent. Dat scheelt jou weer heel wat lange series van cijfers te moeten onthouden.

BACK-UP
Als een hostingpartij geen back-ups aanbied dan zou ik heel snel een andere uitzoeken. Mocht er iets mis zijn gegaan, dan kan je altijd nog bij je oude website bestanden. Deze back-up bevat alle gegevens uit bovenstaande diensten en is dus echt héél belangrijk.

SPAMFILTER
De meeste hostingpakketten bieden een standaard spamfilter voor op jou zakelijke e-mailadres(sen). Soms is deze filter niet voldoende en worden er door de betere hostingpartijen extra spamfilters aangeboden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede hostingpartij?

Oké nu gaan we dieper in op hetgeen waar je op moet letten bij je keuze.

BEREIKBAARHEID
Let er heel goed op of je webhost de hele dag door te bereiken is, ook ’s avonds! Het internet gaat 24 uur door en het zou jammer zijn als je in de avond problemen ondervindt en je je webhost niet kunt bereiken. En via welke kanalen zijn ze bereikbaar? Er zijn talloze reviews te vinden op het internet over de bereikbaarheid van de hostingpartij. Lees deze goed door. Als er staat dat de bereikbaarheid heel slecht is ga dan meteen door naar de volgende.

SERVICE
Alle hostingpartijen bieden diverse services aan. Let bijvoorbeeld op de automatische back-ups; hoe vaak worden deze uitgevoerd? En worden deze 24/7 aangeboden?
En wat dacht je van de gratis verhuisdienst? Lang niet alle partijen bieden dit aan maar dit is wel echt héél erg handig! Of wordt er tenminste een uitgebreide uitleg erover gegeven?

HOSTINGPAKKETTEN
De meeste hostingpartijen bieden diverse pakketten die variëren in grootte en prijs. Hoe groter je hostingpakket, hoe meer dataverkeer je ter beschikking hebt, hoe meer e-mailaccounts je krijgt, hoe meer harde-schijfruimte je hebt en hoe sneller de server is. Bij het kiezen van een pakket moet je dus letten op het verwachte dataverbruik van je website en de benodigde schijfruimte.

DATAVERKEER
Elke keer wanneer een bezoeker een pagina binnen jou website opent, wordt die pagina geladen. Een gemiddelde pagina is vaak al 1 tot 3 mb groot. Dus de hoeveelheid data (gegevens) die uitgewisseld worden tussen de server waar je website op draait en de computer van een bezoeker is dataverkeer. Hoe meer bezoekers, grafische- of downloadbare bestanden je hebt op je website, hoe meer verkeer er plaats vindt.

Als je meerdere websites laat draaien op dezelfde hosting, dan heb je ook meer databases nodig. Als je een subdomein wilt aanmaken onder je hoofddomein? Dan heb je twee domeinnamen en twee websites, en dus heb je twee databases nodig.

SCHIJFRUIMTE
Dit is het aantal mb op je server die je tot je beschikking hebt. Hier staan alle bestanden van je website op en alle bestanden uit je database. Het is ook erg belangrijk dat je alle foto’s eerst verkleint (optimaliseert) voordat je ze upload naar je website.

Een simpele website met niet al teveel bezoekers heeft voldoende aan een klein hostingpakket. Een webshop met veel klanten en/of veel grafische bestanden zal al snel een medium of groot pakket nodig hebben. Let ook op de beveiliging die ze aanbieden! Twijfel je en heb je alsnog vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag aan advies!

Hieronder enkele partijen die ik mijn klanten aanraadt:

Siteground-logo

De voordelen op een rij:

 • Gebruiksvriendelijke interface.
 • Meerdere servers op verschillende plekken in de wereld waardoor jouw webshop of website altijd snel laad.
 • Je kunt je bestaande wordpress website of webshop echt SUPER MAKKELIJK overzetten naar Siteground via hun eigen ‘Siteground Migrator plugin’.
 • Uitstekende klantenservice die altijd bereikbaar is.
 • Je hebt zelf volledige controle over de backend van jouw website of webshop via de Siteground sitepanel.
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 • Gratis Let’s Encrypt SSL certificaten.
 • Veel aandacht voor beveiliging.
general EN general hosting leaderboard light


TransIP

imp?type(img)g(24873900)a(3214329)
 • Gebruiksvriendelijke interface.
 • Onbeperkt dataverkeer.
 • Uit te breiden met plug-ins.
 • Je hebt zelf volledige controle over de backend van jouw website of webshop via de FTP.
 • Automatische back-ups.
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 • Gratis Let’s Encrypt SSL certificaten.
 • Uitgebreide tutorials.
 • Weinig downtime en goede beveiliging
imp?type(img)g(24873914)a(3214329)
Gratis download: Website checklist
Handige links & plugins
Gratis download: Kleurbetekenis
Berichten:

Geef een reactie